. .

The page is printed

Жените в сектора транспорт и логистика

Катерина Русева, ръководител отдел Продажби в Шенкер ЕООД, за кариерата, семейството и предизвикателство ли е една жена да е добра и в двете.

Увеличаване на снимкаKaterina Ruseva, DB Schenker

Откъде сте?
Родена съм в Пловдив, но отраснах в Бургас.

От колко време работите в DB Schenker?
От 2 години.

Каква е позицията Ви в Шенкер, какви са Вашите задачи и отговорности?
Аз съм ръководител отдел Продажби в Шенкер ЕООД. Работата ми е да напътствам екипа при изпълнение стратегията на компанията по отношение на търговската дейност. Заедно с продуктовите мениджъри, ние планираме дейността на местно ниво, като съобразяваме това с европейските и регионалните цели. Също така, работя и директно с клиенти. Много е важно да си близо до ежедневната работа на отдела и да поддържаш добрите взаимоотношения с клиентите.

За колко служители отговаряте?
Към този момент отговарям за повече от 20 души.

Кои са основните фактори, за да работи един екип добре?
Едно от важните неща е да има мотивация , доверие, да бъдем открити един към друг, да си помагаме взаимно. Всеки трябва да разбира и знае какво се очаква от него.
Едно от нещата, с които винаги съм искала да се занимавам е организиране на събития – изложби и панаири, както и да пътувам много. Затова и след завършване на висшето си образование в България, заминах за Лондон за придобиване на квалификация, именно свързана с организиране на пътувания и събития.
Като на шега, след завръщането ми от Англия, се присъединих към ТНТ България, където заемах различни позиции – както оперативни, така и търговски. Оттам се появи и интересът ми към транспорта и неговата всеобхватност. Разбрах, че всъщност транспортът не е само превоз от една точка до друга. Всяка една брънка от А до Б е важна, както и всяка брънка във всеки един момент може да се обърка – това обаче е и нещото, което те държи винаги нащрек и в готовност. Клишетата, че клиентът винаги има право и няма невъзможни неща, доста прилягат на транспортната услуга. Както и че клиентът ти поверява бизнеса си, давайки ти заявка.

Какво Ви накара да изберете Шенкер?
Естествено, първо чуваш името, а после останалото. Определено, Шенкер е компания, която дава възможност на човек да се учи и усъвършенства, в понякога дори неподозирани при старта области. От друга страна, винаги е предизвикателство да сравниш придобитите знания, и допринесеш за развитието на компания от ранга на Шенкер.

Кои са най-честите предизвикателства, които срещате в работното си ежедневие?
Рядко се замисляме, че имаме редкия шанс да обслужваме различни области на бизнеса, което носи предизвикателството да опознаеш и предложиш вярното решение за специфичното изискване.

Какво намирате за по-специално във Вашата позиция? Какво най-много харесвате в работата си?
Успехът във всякаква форма - доволните клиенти, усмихнатите и мотивирани колеги, изпълнените цели.

Какво обичате да правите в свободното си време, за да се откъснете от работата?
Обичам мюзикълите, особено представления на живо. Щастлива съм, когато имам възможност да посетя някое шоу, особено от любимите ми. Също така, много обичам да пътувам и чета.

Имате ли деца?
Да, момиче, почти на 11 и петгодишно момче.

Трудно ли е да се съчетава кариера и семейство в този бизнес сектор?
Понякога е предизвикателство, но смятам, че си заслужава това усилие. Има трудни моменти, но моето мнение като цяло е, че е възможно да бъдеш добър в работата си и добър родител в същото време.

Какъв съвет бихте дали на жените, които градят кариера в браншове, доминирани от мъже?
Жените не би трябвало да имат по-различни възможности от мъжете по отношение на кариерата си. В края на краищата, жената трябва да е уверена във възможностите си не само като съпруга и майка, а също така и в професията си и в обществото.

Усещали ли сте някога затруднения в сектор логистика, като жена?
Не, аз смятам, че да съм жена не затруднява по никакъв начин работата ми в сектор логистика. Семейството и кариерата изискват време, но е въпрос на планиране и приоритети. Аз мисля, че жените са по-организирани и целеустремени.

Последна промяна: 08.03.2017

Към началото на страницата